دانستنی های آسانسور

آسانسور تک فاز و سه فاز

تابلو فرمان درایودار (VVVF)

تفاوت آسانسور تک فاز با سه فاز

آسانسور تک فاز یا سه فاز؟ شاید شما هم بارها شنیده باشید که برخی از آسانسورها تک فاز هستند و برخی سه فاز. احتمالاً برایتان سوال پیش آمده باشد که به چه آسانسوری تک فاز گفته می‌شود و به چه آسانسوری سه فاز می‌گویند؟ مزیت و معایب هر یک از این مدل‌ها در چیست؟ اگر برای شما هم تفاوت بین آسانسور تک فاز با سه فاز سوال است با ما در این مقاله همراه باشید. ما در این مطلب شما را با هر یک از این مدل‌ها، مزایا و معایبشان آشنا خواهیم کرد.

آسانسور تک فاز

در بسیاری از موارد شما برای نصب آسانسور با یک مشکل جدی مواجه می‌شوید و آن هم نبود برق سه فاز است. در این صورت باید چه کاری باید انجام داد؟ نصب آسانسور را فراموش کرد؟ در پاسخ باید بگوییم خیر، ما در اینجا به شما آسانسور تک فاز را پیشنهاد می‌کنیم.

آسانسورهای تک فاز با موتور گیرلس کار می‌کنند که از فناوری حرکت سبز بهره می‌گیرند. این آسانسور دارای یک ظرفیت مشخصی است. به عنوان مثال آسانسورهای تک فاز مناسب برای ظرفیت 6-8-10-13 نفره مناسب خواهد بود. این آسانسور از فناروی حرکت سبز بهره گرفته به همین دلیل حداقل انرژی را مصرف می‌کند و بدون این که از برق سه فاز استفاده کند کار می‌کند و حقیقتاً یک پدیده جدید شناخته شده است. 

شاید برای شما جالب باشد که بدانید در صنعت آسانسور، آسانسورهای تک فاز شش نفره فقط و فقط معادل یک سشوار معمولی انرژی مصرف می‌کنند و هنگامی که برق قطع گردد این آسانسور می‌تواند بدون نیاز به برق شهر با 200 استارت تا ساعت‌ها کار کند. قطع سراسری برق برای آسانسور تک فاز محدودیت به حساب نمی‌آید. قبل از اینکه آسانسورهای تک فاز روی کار بیایند، بسیاری از واحدهای مسکونی و تجاری در نبود برق با آسانسورها سه فاز دچار مشکل می‌شدند، اما با رونق گرفتن نصب آسانسورهای تک فاز این مشکل کامل حل شد. این آسانسورها در بخش موتورخانه خود جهت انتقال برق تک فاز نیاز به برخی تجهیزات مانند تابلو توزیع به اسم تابلو تک فاز دارند.

آسانسورهای سه فاز دارای یک موتور سه فاز هستند که موتور آسانسور نیاز به گردش در دو جهت چپ‌گرد و راست‌گرد دارد. در موتورهای تک فاز هم می‌شود این چرخش را ایجاد کرد، فقط کمی پیچیده‌تر خواهد بود. در این صورت باید یک نیروی اولیه برای به حرکت در آوردن روتور باید وجود داشته باشد وگرنه روتور درجا خواهد زد.

شاید برای شما سوال باشد چگونه این تغییر جهت گردش امکانپذیر است؟ در پاسخ به این سوال باید بگویم تغییر جهت گردش موتور در آسانسور تک فاز با توجه به نوع نصب آن کاملاً متفاوت خواهد بود. به عنوان مثال می‌توانید جهت جریان در هر دو سیم پیج را عوض کنید. یا می‌توانید فاز و نول را عوض کنید تا جهت گردش موتور درست شود.

مزایا آسانسور تک فاز

  1. مصرف انرژی کم و صرفه‌جویی در مصرف برق
  2. بهره از فناوری سبز و قابلیت بازیافت انرژی
  3. از کار نیفتادن آسانسور حین قطع برق
  4. ظرفیت حداکثری تا 1000 کیلوگرم
  5. هزینه کم در خصوص تعمیر و نگهداری
  6. احتیاجی به فضای مناسب برای استقرار ژنراتور در آسانسور تک فاز وجود ندارد.

معایب آسانسور تک فاز

  1. اجرای گردش چپ‌گرد و راست‌گرد در این آسانسورها دارای پیچیدگی است.
  2. ظرفیت مشخصی دارد.

آسانسور سه فاز

آسانسورهای سه فاز به نسبت تک فاز کمی متفاوت‌تر هستند. یکی از تفاوت‌های مهم در این آسانسور وجود تابلو سه فاز است. همان‌گونه که در بالا نیز ذکر شد، آسانسورهای سه فاز دارای یک موتور سه فاز هستند که به چرخش چپ‌گرد و راست‌گرد آن‌ها کمک می‌کند. اما شاید برای شما هم سوال باشد که تابلو سه فاز در آسانسورهای سه فازی چه هستند و چه کاربردی دارند؟

تابلو سه فاز در آسانسورهای سه فاز

یکی از قطعات پرکاربردی که در آسانسورهای سه فازی نقش مهمی دارند و آن‌ها را از آسانسورهای تک فاز جدا می‌کنند تابلو سه فاز آسانسور است که در قسمت الکتریکال نصب و راه‌اندازی می‌شوند. این تابلو از سه فیوز تشکیل شده است که باعث ایمنی بیشتر آسانسور می‌شوند. در هر پروژه نصب و راه‌اندازی یک آسانسور سه فاز، این تابلو جز تجهیزات لازم و ضروری است. این دستگاه دارای شینه نول و ارت و ترمینال سه فاز و نول و ارت است. همچنین در تابلو سه فاز دو کلید مینیاتوری طراحی شده است. این دستگاه باید در موتورخانه آسانسور نصب شود و وظیفه آن انتقال برق سه فاز و تک فاز به برخی از تجهیزات دیگر در آسانسور است.

برق آسانسور سه فاز از کجا تامین می‌شوند؟

برق آسانسورهای سه فاز از تابلو سه فاز آسانسور تامین می‌شود. این دستگاه به دیگر اجزای آسانسور که نیاز به برق دارند، برق‌رسانی می‌کند و باعث حرکت آسانسور می‌شود. دو مدل تابلو سه فاز در آسانسورهای سه فاز وجود دارد که عبارت است از: سکسیونری و تابلو سه فاز فیوزباکس. این دو تابلو هر دو دارای استانداردهای لازم جهت نصب هستند. نکته مهمی که در اینجا باید بدانید این است که شما برای راه‌اندازی یک آسانسور 5.5 کیلوواتی و کمتر نیازمند کابل 5 در 6 هستید اما برای یک آسانسور سه فازی با توان 5.9 شما تنها به کابل 5 در 10 نیاز دارید. از این رو به این نتیجه خواهیم رسید که یک آسانسور سه فاز برای توزیع برق حتماً به تابلو سه فاز نیاز دارد. پس فراموش نکنید نصب این تابلو در هر پروژه‌ی آسانسوری الزامی خواهد بود.

مزایا آسانسور سه فاز

  1. ظرفیت بیشتر
  2. راه‌اندازی آسان چرخش چپ‌گرد و راست‌گرد موتور

معایب آسانسور سه فاز

  1. هزینه تعمیر و نگهداری بالا
  2. مصرف انرژی زیاد
  3. وجود تابلو سه فاز
  4. از کار افتادن آسانسور حین قطع برق

تفاوت‌های آسانسورهای تک فاز و سه فاز

همانگونه که در بالا مطالعه کردید آسانسورهای تک فاز با سه فاز، تفاوت‌هایی دارند. یکی از مهم‌ترین آن‌ها مصرف برق در این آسانسورها است. که آسانسورهای تک فاز با توجه به دارا بودن فناوری سبز، در مصرف برق به نسبت آسانسورهای سه فاز بهینه‌تر عمل می‌کنند. آن‌ها به حتی در زمان قطعی برق هم می‌توانند در مدت زمانی مشخص کار کنند چرا که آسانسورهای تک فاز در خود انرژی ذخیره می‌کنند. همچنین در آسانسورهای تک فاز نیاز به فضای مشخص جهت نگهداری ژنراتور نیست اما در سه فاز است. آسانسورهای سه فاز دارای تابلو سه فاز هستند.

جمع‌بندی

در این مقاله شما را بطور مفصل با آسانسورهای تک فاز و سه فاز آشنا کردیم. با توجه مقدار هزینه‌ای که می‌خواهید بکنید و با توجه مزایا و معایب این دو آسانسور می‌توانید بهترین انتخاب را برای واحد ساختمانی و یا مسکونی خود داشته باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *