دانستنی های آسانسور

آیین نامه ساختمان و آسانسور

آیین نامه ساختمان و آسانسور

به دلیل اینکه امروزه، آسانسورها به جزء لاینفک هر ساختمانی تبدیل شده است، پادرا آسانسور قصد دارد در این مقاله در رابطه با هماهنگی آیین نامه ساختمان و آسانسور صحبت کند.

رعایت کردن استانداردهای موجود باعث می شود تا آشکارساز دود در مناسب ترین فضا برای تشخیص دود و آتش سوزی نصب گردد. شرکت های تولیدکننده آشکارساز دود برای این کاربری می بایست آیین نامه بازنگری طرح آسانسور را تایید کند یا یک بازرس عملیات نصب آشکارساز دود را تایید کند. همچنین در هنگام خرابی آسانسور نیز بازدید موارد ذکر شده الزامی است.

رله ‌ها برای اتصال سیستم اعلام حریق به کنترل کننده آسانسور برای عملیات اضطراری آتش نشانی ضروری هستند که می بایست در فاصله 3 فوتی از بخش کنترل آسانسور نصب شوند.

رله ‌ها برای نظارت بر حضور منبع تغذیه 120 ولتی برای فعال کردن سیستم قطع اتصال شانت ضروری هستند و بر اساس الزامات NFPA 72 باید در فاصله 3 فوتی و یا کمتر از 3 فوتی سیستم قطع اتصال، شانت نصب شوند.

دانلود فایل آیین نامه ساختمان و آسانسور

تشخیص حرارت و دود در آسانسور

هدف:

کمک به تعیین موقعیت آبپاش ها، آشکارسازهای حرارتی و دودی داخل آسانسورها اعم از اتاق ماشین، فضاهای ماشین آلات و فضاهای کنترل براساس نسخه های موجود و آیین نامه های قابل اجرا. آیین نامه در آسانسورهای مختلف مسافربری یا بابربری که از نوع کششی یا هیدرولیکی است متفاوت است، همچنین این موضوع بسته به این که آسانسور قابل احتراق یا غیرقابل احتراق است و یا اینکه ساختمان از آبپاش های منطبق بر استانداردهای NFPA 13 یا NFPA 13R استفاده می کند متفاوت است.

این سند به منظور استفاده در آپارتمان های جدید با سیستم های آبرسانی جزئی یا کامل طراحی شده است. الزامات مرتبط با آبپاش در هر ساختمانی بسته به نوع کاربری ساختمان، فواصل خروج، لوازم جانبی، الزامات آیین نامه و سایر عوامل مانند تعمیر و نگهداری آسانسور است. به منظور تعیین الزامات آبپاش در ساختمان ها، مطابقت با آیین نامه ساختمانی یا آتش نشانی را مورد بررسی قرار دهید.

[irp posts=”3502″ name=”آسانسور آتش نشان چیست؟”]

در هنگام نصب سیستم های مربوط به آبپاش در اتاق آسانسورهای جدید، در بالای آسانسور و یا در چاهک که در آن عملیات آبپاشی بر کارایی آسانسور تاثیرگذار است، SPS 318.1708 (3) (a) نیازمند نصب نسخه فعلی عملیات اضطراری آتش نشانی و در بند 8 جدول SPS 318.1013-4، نیازمند به نصب سیستم قطع اتصال شانت می باشد. برای گرفتن مجوز برای انجام این کار نیاز به تاییدیه توسط پیمانکار آسانسور مجاز و بازرسی است.

به منظور خدمات نگهداری برای مدت طولانی، مراکز استاندارد، یک دستورالعمل در مورد نصب آبپاش در کابین صادر کرده اند. در سال 2008 میلادی مراکز Medicare و Medicaid (CMS) یک تصویب نهایی داشتند تحت عنوان برنامه ها و الزامات ایمنی آتش نشانی برای خدمات مراقبتی دراز مدت، سیستم های اسپری اتوماتیک را منتشر نمودند.

این مصوبه بر کلیه تجهیزات مراقبتی بلند مدت با سیستم نظارت بر سیستم اسپری اتوماتیک نظارت دارد، که طبق نسخه استاندارد ملی نصب و راه اندازی سیستم های ایمنی در برابر حریق و استاندارد نصب سیستم های آبپاش NFPA13 در سال 1999 میلادی است. تجهیزات سیستم های آبپاش باید مورد بررسی قرار گیرند و اطمینان حاصل شود که آنها با الزامات نسخه سال 1999 مطابقت دارند.

آیین نامه ساختمان و آسانسور

آیین نامه ساختمان و آسانسور

شما می توانید از کارشناسان ما در پادرا آسانسور در رابطه با سیستم های آبپاش و مراقبت های بلند مدت، بیمارستان ها و سایر ساختمان ها مشاوره بگیرید، که شامل گزینه های احتمالی سیستم های آبپاش مانند سیستم هایی پاک کننده خواهد بود.

[irp posts=”2956″ name=”آسانسور بیمارستانی چیست؟ یا آسانسور برانکارد بر”]

توجه: تغییر یا حذف سری سیستم های آبپاش تنها در صورت تایید آیین نامه ساختمانی مناسب یا آیین نامه آتش نشانی امکان پذیر است و نباید این سیستم به صورت کامل حذف گردد.

شرایط آیین نامه: نکات ذکر شده در این سند و آیین نامه اجرایی براساس موارد ذیل است.

آیین نامه ساختمان SPS 362 و 366 (سال 2014 م)، IBC – آیین نامه بین المللی ساختمان (سال 2009 م) و IEBC – آیین نامه بین المللی موجود ساختمان (سال 2009 م)، NFPA 13 (2007)، NFPA 13R (2007)، NFPA 72 (2007)، SPS 318 (سال 2014 م) و ASME A17.1 (سال 2013 م)  به جز مواردی که اشاره شده است.

آیین نامه ‌های اختصاصی آسانسور 

  • NFPA 13 در مورد اتاقک آسانسور (کابین) و اتاق ماشین؛
  • آبپاش های موجود در چاهک آسانسور می بایست در دیواره های جانبی نصب گردند. بهترین مکان نصب آبپاش های موجود در ارتفاع کمتر از 2 فوت بالاتر از کف چاله است.
  • میزان درجه حرارت برای آبپاش در بالای بالابر یا کابین ماشین آسانسورها می بایست درجه حرارت معمولی یا متوسط باشد.
  • H2 NFPA 72 برای تجهیزات ابتدایی؛
  • سیستم های هشدار آسانسور به منظور عملیات اضطراری آتش نشانی و خاموش کردن آسانسور می بایست مطابق با استانداردهای مطرح شده باشند.
  • چاهک آسانسور دارای سنسور حرارتی مرتبط با آبپاش چاهک نمی باشند، چرا که استفاده از آشکارسازهای حرارتی در ارتفاع های بیش از 12 اینچ زیر سقف مجاز نمی باشد.
  • حد فاصل بین تجهیزات ابتدایی به منظور راه اندازی دستگاه ها مطابق با مواردی همچون سقف های بلند، شیبدار و شیروانی، سقف های دارای تیر و مناطقی که حرکات شدید باد دارند تعیین می شود.
آیین نامه ساختمان و آسانسور

آیین نامه ساختمان و آسانسور

نکته: در سال 2007 میلادی و قبل از آن، NFPA 72 به طور مستقیم در مورد لابی آسانسورهای با سقف بلند که اصولا یک راهرو قرار دارند یا لابی های آسانسوری که در سازه های سطحی باز و سقف گنبدی باز که معمولا در نیروگاه ها کاربرد دارد، مورد استفاده قرار نمی گرفت.

این شرایط منحصر به فرد هستند، زیرا محل ایست آسانسور می تواند در دو طبقه مختلف به اشتراک گذاشته شود، به طوری که دود در فضای بین دو طبقه تجمع پیدا کند.

تشخیص منبع آتش بسیار مهم است، چرا که می تواند آسانسور را به ایمن ترین طبقه انتقال دهد. آمار 2010 NFPA 72، اعلام می‌کند: چنانچه قصد شروع عملیاتی را دارید که احتمال خطر آتش یا دود یک جسم یا فضای خاصی را تهدید می کند، شما مجاز هستید آشکارساز را در نزدیکی آن فضا یا جسم نصب کنید.

این ضمیمه شامل موارد این چنینی است: زمانی که آتش یا دود منطقه یا فضای خاصی را تهدید می کند، مثل محل توقف های آسانسور که دارای سقف به ارتفاع بیش از 15 فوت هستند، آشکارساز می بایست روی دیوار بالایی و در بالای 60 اینچی درب آسانسور قرار گیرد.

NFPA 72، برای سیستم هشدار آسانسور در زمان عملیات اضطراری آتش نشانی

تجهیزات ابتدایی در لابی آسانسور می بایست در فاصله افقی 21 فوتی از مرکز آسانسور نصب گردند که در هنگام عملیات اضطراری آتش نشانی مورد استفاده قرار بگیرند. تجهیزات ابتدایی برای عملیات اضطراری آتش نشانی در این سند به عنوان آشکارسازهای دود نشان داده شده اند. چنانچه شرایط محیطی امکان نصب دستگاه های آشکارساز دود را نداشته باشد، سایر دستگاه های تشخیص خودکار آتش یا حرارت مجاز می بایست مورد استفاده قرار گیرند.

[irp posts=”3190″ name=”ترمز آسانسور چیست؟ (پاراشوت) ترمز اضطراری یا ترمز ایمنی”]

NFPA 72 6.16.4.  خاموش کردن آسانسور (خاموش شدن شانت)

  • 6.16.4.1: آشکارسازهای حرارتی به منظور خاموش کردن آسانسور قبل از عملیات آبپاشی، می بایست دارای درجه حرارت کم و حساسیت بیشتری نسبت به آبپاش ها باشند.
  • 6.16.4.2 :آشکارسازهای حرارتی به منظور خاموش کردن آسانسور در فاصله 2 فوت از هر آبپاش نصب می گردند که می تواند آب را بر روی آسانسور تخلیه کند.
  • 6.16.4.3: امکان استفاده از سوئیچ تعویض جریان آب به جای آشکارسازی حرارتی وجود دارد، اما این کار معمول نیست.
  • ASME A17.1، 2.27.3.2 و 2.27.4.2 و SPS 318.1702 (10)  (b).   در مورد جزئیات مکان و عملیات آسانسور هنگامی که دستگاه‌ های ابتدایی فعال می ‌شوند مواردی را بیان می‌کند.

برخی از آسانسورها مجهز به همه ماشین آلات و کنترل های موجود در داخل آسانسور از طریق یک پنل بازرسی و آزمایش ITP در قسمت چارچوب در آسانسور هستند. آسانسورهای مجهز به ITP دارای اتاق ماشین مجزا، اتاق کنترل و فضای ماشین نیستند. در NFPA 72،  6.16.6.2، رله ‌ها برای اتصال سیستم اعلام آتش سوزی به کنترل کننده آسانسور مورد نیاز هستند که می بایست در فاصله 3 فوتی از کنترل کننده نصب گردند، بنابراین در فاصله 3 فوتی از ITP مورد نیاز می باشند.

در ASME A17.1 این رله ‌ها از طریق آسانسور قابل دسترسی نمی باشند. باید برای دستیابی به رله ‌ها از محل توقف با ITP، تمهیداتی در نظر گرفته شود. رله ‌ها امکان دارد در جعبه ‌ها یا پنل های دیواری جاسازی شده در بالای سقف با امکان دسترسی، یا در اتاق ‌ها یا فضاهای دیگر در فاصله 3 فوتی از ITP نصب شوند که دسترسی آتش نشان ها به آن آسان باشد.

[irp posts=”3500″ name=”توقف آسانسور بین طبقات”]

IBC، 703.4: ساختار غیرقابل احتراق یا قابل احتراق

چنانچه دیواره ها و سقف تنها از مواد غیرقابل احتراق مانند دیوار گچی بر روی ستون های فولادی باشند، ساختار مورد نظر غیر قابل اشتعال در نظر گرفته می شود و آسانسورهایی که به طور کامل از این مواد ساخته می شوند جزء آسانسورهای غیراقبل احتراق شناخته می شوند. چنانچه بخشی از سیستم قابل احتراق باشد، مثل سقف کاذب روی تیرها، اتصالات چوبی و … باشند، آسانسور جزء آسانسورهای قابل احتراق شناخته می شوند.

IBC، بخش 1502: پنت هاوس یک ساختار محصور و بی نظیر در بالای سقف یک ساختمان است که شامل مخزن، برج، اسپیر، گنبد، کاپولا است.

IBC، 3004.4، استثناء: در مواقعی که سیستم تخلیه آسانسور از نوع دائمی باز نباشد، در بالای آسانسور یک سیستم هیدرولیکی قرار گرفته می شود که دارای سیستم هشدار دود برای باز کردن دریچه سیستم تهویه مورد استفاده قرار خواهد گرفت. آشکارساز دود در بالای بالابر برای عملیات اضطراری آتش نشانان، همانطور که قبلا توضیح داده شده، همچنین می‌تواند توسط یک دمپر باز شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *