همان طور که میدانید، موتورهای الکتریکی همگی دارای پلاک مشخصات مکانیکی و الکتریکی هستند. موتور آسانسور هم مانند سایر موتورها دارای این پلاک میباشد که علاوه بر مشخصات موتور، مشخصات فنی و کارکرد آن نیز در پلاک قرار دارد. باید بدانید که بسته به نوع برند آسانسور موجود، اطلاعات مختلف و متفاوتی روی پلاک حک شده است؛ اما اساس همهی آنها استاندار بوده و همگی مطابق به ضوابط و قوانین مربوط به موتور الکتریکی میباشند.
جالب است بدانید که هر تکنسینی باید تخصص خواندن پلاک موتور آسانسور را آموزش دیده باشد؛ چرا که طراحان آسانسور پس از محاسبات فراوان، با توجه به ظرفیت، توان و نوع کاربرد محل آسانسور ( بیمارستان، مسکونی، تجاری و …) اقدام به خرید موتور مناسب میکنند.
در این مقاله میخواهیم به طور مختصر در مورد هر کدام از علائمی که در پلاک آسانسور درج شده است، بپردازیم و سعی داریم که تمامی برندهای معروف را در نوشته خود بگنجانیم. پس با ما همراه باشید.
درباره موتور آسانسور بیشتر بدانید
همانطور که میدانید وظیفه اصلی تمامی موتورها این است که جریان الکتریکی را تبدیل به نیروی مکانیکی کنند. عکس این فرآیند یعنی تبدیل نیروی مکانیکی با جریان الکتریکی توسط ژنراتور انجام میگیرد.
رزیستور نام قطعهای در آسانسور است که به منظور تبدیل جریان الکتریکی به گرما از آن استفاده میشود و مقدار جریان آن در کنار توان و سایر مشخصات موتور الکتریکی بروی پلاک درج میگردد.
[irp posts=”2937″ name=”موتور آسانسور چیست معرفی انواع موتور اسانسور”]
پلاک موتور آسانسور و نحوهی خواندن آن
به ورقهی نازکی که روی بدنه موتور نصب میشود و بر روی آن اطلاعاتی در مورد موتورو مشخصات فنی آسانسور هک شده است، پلاک موتور آسانسور گفته میشود.
همان طور که گفته شد، شکل ظاهری پلاکهای موتور با توجه به نوع و برند آسانسور متفاورت است؛ اما درج اطلاعات فنی موتور با توجه به استانداردهای تعریف شده در تمامی آنها یکی است.
خواندن پلاک آسانسور با توجه به نوع و برند موتور آن متفاوت است، در این قسمت سعی میکنیم به مشخصاتی که میان همهی آنها مشترک است بپردازیم.

پلاک موتور آسانسور
اصطلاحات پلاک خوانی موتور آسانسور
- company مارک یا برند سازنده موتور آسانسور
- Type مدل موتور که ممکن است به صورت اختصاصی از حروف و اعداد تشکیل شده باشد.
- Year سال ساخت و تولید موتور
- Static Load حداکثر بار مجاز حمل بدون اینکه به موتور آسیب برسد
- Cooling system نوع سیستم تهویهای که برای موتور در نظر گرفته شده است
- Sheave یا Traction Sheave قطر فلکه موتور که معمولا بر حسب میلیمتر نمایش داده میشود.
- Power توان خروجی موتور که نمایانگر توان آن بر جسب اسب بخار محاسبه میشود. و واحد آن کیلو وات است. وزن کابین و مقدار بار وارده به آسانسور رابطه مستقیم با توان موتور دارد.
- Poles تعداد قطب های مغناطیس
- S/N شماره سریال موتور که توسط کارخانه درج میشود.
- rpm مخفف Revolutions Per Minute دور در دقیقه را نمایش میدهد
- Hz یا frequency فرکانس جریان متناوب قابل بهره برداری بر حسب هرتز
- Is یا Ia جریان راه اندازی و بر حسب آمپر می باشد.
- In یا Ir یا Rated Current جریان نامی موتور بر حسب آمپر
[irp posts=”4201″ name=”انواع خرابی موتور آسانسور”]
- IP مخفف واژه های (Index of protection) و (International protection) میباشد و مشخصه میزان درجه حفاظت تجهیزات الکتریکی در مقابل ورود گرد و خاک ، آسیب به افراد و نفوذ رطوبت است.
- CosØ نماد اختلاف فاز جریان با ولتاژ ضریب توان یا همان . مقدار کسینوس است. در صورتی که از درایو استفاده شود قابل تنظیم بوده و حدود ۰٫۹ تنظیم میگردد. درواقع کسینوس فی مقداری است که بر روی پلاک موتور آسانسور توسط سازنده اعلام گردیده است. هر چقدر کسینوس فی به عدد ۱ نزدیک تر باشد راندمان موتور بالاتر در نتیجه آسیب به سیستم برق کاهش و موتور کمتر گرم می شود.
- Breaking torque گشتاور ترمز. در واقع نیرویی است که در جهت مخالف چرخش اعمال می شود تا مانع حرکت شود. حتما میدانید که برای تولید گشتاور ترمز می توان از ترمز مکانیکی استفاده کنید؛ همچنین می توانید آن را به صورت الکتریکی نیز انجام دهید.
- Start/h تعداد استارت موتور در یک ساعت را نشان میدهد. موتورهای آسانسور قابلیت ۱۸۰ استارت در ساعت را دارند، به طوری که در هر دقیقه، ۳ استارت که این مقدار استارت به طور کامل جوابگوی تمامی مصرف ها را دارد، زده میشود. البته در مواردی که آسانسور استارت های زیادی می خورد می توانید موتوری را انتخاب کنید که ۲۴۰ استارت در دقیقه استفاده گردد.
- Insulation class کلاس ایزولاسیون موتور شامل مقاومت در برابر فرسودگی گرمایی و خرابی موتور بوده که عموما در چهار دسته A , F , B , H می باشد
- Duty cycle سیکل کاری موتور را نشان میدهد که بر حسب درصد می باشد.
- S/cycles نماد دیگری برای مشخصه فرکانس جریان متناوب قابل بهره برداری
- Connection نوع اتصال سیم پیچ استاتور موتور
- Cooling System نوع سیستمی که برای خنک کردن موتور طراحی شده است را نشان میدهد.
- Altitude مقدار ارتفاع مجاز از سطح دریا برای نصب موتور
- Fram نوع فریم موتور همچنین شماره بدنهی موتور آسانسور که برای آن مورد کاربرد است.
- DOL راه اندازی مستقیم موتور
- Soft Start راه اندازی بصورت نرم یا استفاده از درایوهای 3VF
- Duty cycle چرخه کاری موتور آسانسور یا مدت زمان کار موتور
- L،R نمایشگر نوع جهت (راست و چپ) کار کردن موتور آسانسور است
[irp posts=”4184″ name=”توان موتور آسانسور چقدر است؟ محاسبه آن”]
- Poles تعداد قطبهای مغناطیسی موتور
- Housing نشان میدهد که موتور در فضای باز یا بسته قابل استفاده است.
- Ambient Temperature دمای اطراف موتور آسانسور هنگام خاموش بودن آن را نشان میدهد.
- Hot spot Allowance حداکثر دمایی که ترمینالهای موتور و سیمهای موتور میتوانند تحمل کنند.