امروزه شاهد افزایش روزافزون ساخت ساختمان های مرتفع هستیم، که استفاده از آسانسور در این ساختمان ها اجباری است. قطعا در صورت نبود آسانسور در اینگونه ساختمان ها رفت و آمد برای ساکنین بسیار سخت و طاقت فرسا خواهد بود و همچنین ارزش ساختمان نیز پایین خواهد آمد. بالابر یا آسانسور وسیله ای است که افراد یا بار را از طبقه ای به طبقه دیگر منتقل می کند، در واقع آسانسور اتاقک متحرکی است که می توان توسط آن از پایین ترین طبقه ساختمان به بالاترین طبقه یا برعکس رفت. انواع آسانسور شامل آسانسور خانگی، آسانسور باربری، آسانسور کششی، آسانسور ویلچربر، آسانسور بیمارستانی، آسانسور خدماتی، آسانسور کارگاهی، آسانسور تجاری، آسانسور MRL، آسانسور گیرلس، آسانسور هیدرولیک، آسانسور هتلی، آسانسور فروشگاهی، آسانسور خودروبر، آسانسور خلا، آسانسور مغناطیسی، آسانسور کابلی و … است که در ادامه درباره تک تک انواع آسانسورها به صورت مفصل صحبت خواهیم کرد، با ما همراه باشید.
آسانسور خانگی (هوم لیفت)
آسانسورهای خانگی، بالابرهایی با امکانات و ویژگی آسانسور می باشند که به آنها مینی آسانسور نیز گفته می شود. این نوع از آسانسورها برای ساختمان هایی که از قبل مکانی برای آسانسور تعیین نشده است، بسیار مناسب هستند. ظرفیت آسانسور خانگی بین 2 الی 6 نفر است، که اصولا برای ساختمان های 2 الی 4 طبقه، خانه های دوبلکس، رستوران، ویلا و مغازه استفاده می شود.
مزایای آسانسور خانگی
- به دلیل اینکه یکی از مشکلات ساختمان های قدیمی، کمبود مکان برای نصب آسانسور و تامین برق سه فاز است، آسانسورهای خانگی این مشکل را برطرف کرده اند.
- استفاده از هوم لیفت ها به جای آسانسورهای معمولی در قیمت نهایی آپارتمان نیز تاثیرگذار است.
- آسانسورهای خانگی فاقد وزنه تعادل هستند، بنابراین در صورت استفاده از این آسانسورها به جای آسانسورهای کششی معمولی، حدود 13% به فضای مفید ساختمان اضافه می شود.
- آسانسورهای خانگی به نسبت آسانسورهای معمولی به ارتفاع بسیار کمتری برای گودال نیاز دارند.
- آسانسورهای خانگی به فضای بزرگی برای موتورخانه آسانسور و صفحه کنترل نیاز ندارد.
- انواع آسانسور خانگی شامل آسانسورهای کششی و هیدرولیکی است که در مقایسه با آسانسورهای معمولی، قیمت مناسب تری دارند.
- امکان استفاده از برق تک فاز در هوم لیفت ها وجود دارد، در حالی که در آسانسورهای معمولی نیاز به برق سه فاز است.
- جنس آسانسورهای خانگی از شیشه، استیل و پی وی سی است.
- هوم لیفت ها مجهز به پاراشوت، سیستم برق اضطراری، سیستم فرمان به صورت سفارشی، روشنایی و قفل برقی درب هستند. در صورتی که به دنبال آسانسورهای ارزان قیمت هستید، هوم لیفت ها گزینه بسیار مناسبی هستند.
مشخصات فنی آسانسورهای خانگی
- استفاده از حسگر پوششی برای کابین
- کارکرد از شیر هیدرولیکی مخصوص
- مجهز به سیستم ایمنی ضد سقوط و ترمز مکانیکی
- امکان نصب تا ارتفاع 12/5 متر
- مناسب برای حداکثر تا ۴ توقف
آسانسور کششی
یکی از قدیمی ترین و در عین حال پر استفاده ترین انواع آسانسور، آسانسورهای کششی هستند، این نوع از آسانسورها علاوه بر اینکه کاربرد خانگی دارند کاربردی تجاری نیز دارند.
در آسانسور کششی برای جابجایی از سیم بکسل، وزنه و فلکه استفاده می شود. این نوع از آسانسورها به کمک نیروی گیربکس و الکتروموتور حرکت می کنند و کابین آن ها نیز توسط سیم بکسل به کادر وزنه تعادل وصل می شود. این موضوع اهمیت بسیار زیادی در تامین امنیت آسانسور در مقابل حوادث دارد. چناچه آسانسور در بازه زمانی تعیین شده بازرسی شود، هر گونه مشکل یا اختلالی در سیم بکسل تشخیص و اصلاح می شود. البته در صورت وقوع حادثه نیز این گونه آسانسورها مجهز به امکاناتی هستند که می توانند سرعت آسانسور را کنترل کنند و از وقوع حوادث ناگوار جلوگیری کنند. انواع آسانسورهای کششی از لحاظ شکل به دو نوع شیشه ای و بسته تقسیم می شوند.
انواع آسانسور کششی یا کابلی
آسانسور کششی روملس
به این نوع از آسانسورهای کششی، آسانسور کششی بدون موتور خانه گفته می شود. موتور آسانسور روملس در داخل چاهک قرار می گیرد و جایگزین بسیار مناسبی برای آسانسورهای قدیمی و سنتی است.
از مزایای آسانسور کششی روملس عبارتند از:
- نصب سریع و آسان آسانسور کششی روملس؛
- کم حجم بودن لوازم و قطعات آسانسور روملس؛
- سرویس و تعمیر راحت آسانسور کششی روملس؛
- دسترسی آسان تعمیرکار آسانسور به تمامی تجهیزات داخل چاه آسانسور؛
- کاهش چشمگیر مصرف برق و انرژی؛
- صدای ترمز بسیار ناچیز؛
- سازگاری با محیط زیست؛
آسانسور کششی گیربکس
این نوع از آسانسورهای مجهز به گیربکسی هستند که به متور وصل می شود و چرخی را که سیم بکسل را به حرکت درآورد را می راند. سرعت آسانسورهای کششی بین 7/1 تا 5/2 متر بر ثانیه است. حداکثر مسافتی که این نوع از آسانسورها می توانند طی کنند حدود 76 متر بر ثانیه است. آسانسورهای کششی گیربکس برای ساختمان های کم ارتفاع تا نیمه ارتفاع مناسب است. حداکثر وزنی که این نوع از آسانسورها می توانند تحمل کنند حدود 13600 کیلوگرم می باشد.
هزینه نصب آسانسورهای گیربکس به نسبت نوع گیرلس کمتر است.
انواع موتورهای گیربکس شامل موتور الکتریکی، گیربکس، فلکه گیربکسی و ترمز الکتریکی است.
آسانسور کششی گیرلس
به آسانسورهای بدون گیربکس، آسانسور کششی گیرلس گفته می شود و سرعت آن ها تا 53/2 متر بر ثانیه می رسد.
یک سر سیم بکسل در آسانسور گیرلس به بالای کابین متصل است و برای به حرکت در آوردن کابین پیچیده شده است، سر دیگر آن نیز به وزنه تعادل برای تعادل و ثابت سیستم مکانیکی متصل شده است.
انواع آسانسورهای کششی از نظر سرعت به تک سرعته، دو سرعته و کنترل سرعت هوشمند تقسیم می شود.
تفاوت موتور گیربکس و گیرلس
- موتور گیربکس آسانسور نیاز به روغن کاری دارد در حالی که موتور گیرلس احتیاج ندارد.
- موتور گیرلس در ابعاد کوچکتری است، بنابراین از آن می توان در نصب آسانسورهای روملس (آسانسور کششی بدون موتورخانه) استفاده کرد؛ ولی به دلیل اینکه حجم و ابعاد موتور گیربکس زیاد است نمی توان در آسانسورهای روملس از آن استفاده کرد.
- موتورهای گیربکس در هنگام شروع حرکت حدود 2 الی 3 برابر بیشتر ار موتورهای گیرلس برق مصرف می کنند.
مزایای آسانسور کششی
- از آسانسورهای کششی می توان در ساختمان های مرتفع با سرعت بالا استفاده کرد.
- سیستم فرمان این نوع از آسانسورها ساده است.
- نصب آسانسور کششی سریع انجام می شود.
معایب آسانسور کششی
- چاهک این نوع از آسانسورها نیاز به فضای زیادی دارد.
- در صورت قطعی برق یا از اکار افتادن آسانسورهای کششی، خروج مسافران از کابین کار ساده ای نیست و باید توسط متخصصین این حوزه این کار انجام شود.
آسانسور هیدرولیکی
یکی دیگر از انواع آسانسورها، آسانسورهای هیدرولیکی هستند که با نیروی فشار روغن کار می کنند. آسانسور هیدرولیکی به نسبت آسانسور کششی نیاز به فضای کمتری دارد و نیاز به موتورخانه در بالا ندارد. این نوع از آسانسورها برای طول مسیر پایین و ظرفیت های بالا کاربرد دارند و نیرو و بار عمودی بر اسکلت آپارتمان وارد نمی کنند.
در این نوع از آسانسورها عاملی که نیروی محرکه را تامین می کند شامل جک و پاوریونیت می باشد. عملکرد آسانسور هیدرولیکی به این صورت است که با تحت فشار قرار دادن روغن، نیروی رانش ایجاد می شود و به جک های هیدرولیکی منتقل شده و در نهایت باعث حرکت کابین می شود.
سیستم محرکه آسانسورهای هیدرولیکی به دو نوع مستقیم و غیر مستقیم تقسیم بندی می شوند. در سیستم های مستقیم برای حرکت کابین، جک مستقیما به یوک کابین متصل می شود و در سیستم های غیر مستقیم، جک توسط حرکت سیم بکسل متصل به یوک کابین باعث جابه جایی آسانسور می شود.
مزایای آسانسور هیدرولیکی
- در آسانسورهای هیدرولیکی قابلیت نصب شیشه در هر سه طرف کابین وجود دارد.
- قطعی برق باعث توقف آسانسور نمی شود.
- در آسانسورهای هیدرولیکی به دلیل اینکه قاب وزنه حذف شده است، بنابراین کابین نیاز به فضای کمتری دارد.
- در آسانسور هیدرولیکی نیروی جاذبه زمین باعث پایین آمدن آسانسور می شود، بنابراین مصرف انرژی بسیار کم و در عین حال آسانسور با سرعت بیشتری به سمت پایین می آید.
- امنیت آسانسور هیدرولیکی بسیار بالا است.
- آسانسور هیدرولیکی مناسب ترین آسانسور برای حمل بارهای سنگین است.
معایب آسانسور هیدرولیکی
- یكی از محدودیت های این نوع از آسانسورها سرعت بالا می باشد، بنابراین همواره از آسانسورهای هیدرولیکی برای سرعت های زیر ۱ متر بر ثانیه استفاده می شود.
- قدرت مورد نیاز برای موتور آسانسور هیدرولیکی بیش از موتور آسانسور کششی است، بنابراین برای انتقال برق به موتورخانه می بایست از کابل های برقی که متناسب با قدرت موتور است، استفاده شود، که این موضوع باعث افت ولتاژ برق می شود.
- انرژی پتانسیل این نوع از آسانسورها در هنگام پایین رفت کابین تبدیل به انرژی جنبشی می شود و قسمتی از آن به حرارت تبدیل می شود که این موضوع باعث بالا رفتن درجه حرارت روغن می شود.
نصب آسانسور هیدرولیکی
برای نصب آسانسور هیدرولیکی مقرراتی وجود دارد که عبارتند از:
- اگر از سیستم های مستقیم استفاده شود، جک باید دارای شیر اطمینان مخصوص باشد. اما در صورتی که از سیستم های غیر مستقیم استفاده می شود، علاوه بر اینکه نیاز به شیر اطمینان مخصوص است باید از تدابیر امنیتی ویژه برای جلوگیری از سقوط آسانسور استفاده شود.
- اگر بیش از یک جک برای جابجایی آسانسور استفاده می شود، جک ها باید به نحوی با یکدیگر مرتبط باشند که فشار روغن آنها همیشه یکسان باشد.
- چنانچه آسانسور هیدرولیکی از نوعی انتخاب شود که حفر چاه برای قرار دادن جک در آن اجباری باشد، پیش بینی های لازم به منظور حفر چاه نیز باید صورت گیرد.
کاربرد آسانسور هیدرولیکی
- از آسانسورهای هیدرولیکی می توان در در پارکینگ های طبقاتی کوچک و بزرگ استفاده کرد.
- در ساختمان های مسكونی که دارای 2 الی 5 طبقه هستند می توان از آسانسور هیدرولیکی استفاده کرد.
- در مراکز درمانی کوچک که حداکثر 3 طبقه دارند، می توان از آسانسور هیدرولیکی استفاده کرد.
- آسانسور های خانگی که با برق تک فاز کار میکنند.
آسانسور کارگاهی
در چندین سال گذشته فضاهای اماکن کارگاهی و کارخانه ای وسعت بسیاری پیدا کرده اند که گاها نیاز است که مصالح، تجهیزات و افراد به نقاط بالاتری فرستاده شوند که در این صورت استفاده از آسانسورهای کارگاهی کار را برای افراد آسان تر می کند. از بالابرهای کارگاهی در کارگاه ها، پالایشگاه ها، ساختمان های در حال ساخت، پتروشیمی ها، سدها و سکوهای نفتی استفاده می شود.
از آسانسور کارگاهی برای حمل بار، تجهیزات و افراد استفاده می شود و فرایند ساخت و ساز را سرعت می بخشند. عملکرد بالابرهای کارگاهی تقریبا مشابه آسانسورهای خانگی است اما در ظاهر، ظرفیت و ایمنی تفاوت هایی با آسانسورهای خانگی دارند.
آسانسورهای کارگاهی اصولا از نیروی محرکه یک موتور الکتریکی برای حرکت به سمت بالا و پایین بهره می برند.
انواع آسانسورهای کارگاهی
- آسانسور کارگاهی سیار که برای جابجا کردن وسایل سنگین استفاده می شود.
- آسانسور کارگاهی ثابت دارای دو نوع دنده ای و وینچی است که نوع نوار دنده ای آن دارای امنیت بالاتری است.
ایمنی آسانسورهای کارگاهی
بالابرهای کارگاهی به دلیل تردد بسیار زیاد و همچنین بارهای سنگینی که در آن قرار می گیرد، باید ایمنی بسیار بالایی داشته باشند. از جمله اجزای مهم در ایمنی آسانسورها عبارتند از:
- حفاظ اطراف آسانسور که محدوده اتاقک را نشان می دهد و از ورود افراد و تجهیزات متفرقه به این فضا جلوگیری می کند.
- نرده امگا که محل ورود و خروج افراد و بار است. با بالا و پایین کردن نرده امگا مسیر آن باز و بسته می شود و این نرده از ورود افراد یا اشیاء در حین حرکت به داخل اتاقک آسانسور جلوگیری می کند.
سوئیچ های ایمنی (لمینت سوئیچ) که در ابتدا و انتهای مسیر حرکت آسانسور قرار می گیرند از بروز حوادثی مثل سقوط آسانسور جلوگیری می کنند.
آسانسور باربری
از آسانسورهای باربری برای بلند کردن کالا یا پالت ها بین کف آپارتمان و انبار استفاده می شود. از آسانسور باربری هم می توان در داخل منزل و هم خارج از منزل استفاده کرد. کاربرد آسانسورهای باربری اکثر در خط مونتاژ کارخانه، پارکینگ، انبار کالا، ساخت و ساز، اسکله، تدارکات و … است.
در این گونه از آسانسورها مانند انواع آسانسورهای دیگر، ایمنی و امنیت از اهمیت بسزایی برخوردار است. ارتفاع آسانسورهای باربری از 1 الی 20 متر است و از این آسانسورها نمی توان برای حمل کالاهای قابل اشتعال و مواد منفجره استفاده کرد.
تفاوت آسانسورهای باربری با آسانسورهای مسافربری، در ظاهر داخلی کابین است. کابین آسانسور باربر مناسب حمل افراد نیست و تنها مختص حمل بار است.
ویژگی آسانسورهای باربر
اگر شما هم در ساختمان های مرتفع زندگی می کنید، حتما از نبود آسانسور باربر در هنگام اثاث کشی رنج می برد. متاسفانه برخی از سازنده ها تنها به آسانسورهای مسافربری بسنده می کنند و ساکنین مجبور می شوند از آسانسور مسافربر برای حمل بار استفاده کنند که این کار کاملا غیر اصولی و غیرقانونی است، زیرا آسانسورهای مسافربر به دلیل نوع طراحی، ابعاد و ارتفاع اتاقک و موارد فنی برای جا به جایی بار و اثاثیه مناسب نیستند.
از آسانسورهای باربری به منظور حمل وسایل و اثاثیه بین طبقات استفاده می شود. همچنین از آسانسور باربر می توان برای انتقال پرونده ها و مدارک از یک بخش به بخش دیگر استفاده کرد.
مدل آسانسورهای باربر
آسانسور هیدرولیک باربر
در اماکنی که ارتفاع کم و ظرفیت سنگین باشد، آسانسورهای هیدرولیک باربر بهترین گزینه هستند.
آسانسور کششی باربر
در اماکنی که ارتفاع بلند و سرعت بالا باشد، آسانسورهای کششی باربر بهترین گزینه هستند.
انواع آسانسورهای باربری
این نوع از آسانسورها دارای زیر مجموعه هایی هستند که یکی از آنها آسانسورهای کارگاهی هستند که در ادامه به چند مورد آنها اشاره خواهیم کرد.
آسانسورهای حمل مصالح و نفر
از آسانسورهای حمل مصالح و نفر برای سازه های در حال ساخت و یا ساختمان های بالای 25 طبقه استفاده می شود که اتاقک آن دارای تزئین خاصی نیست و توانایی حمل مصالح و نفر را تا وزن 5000 کیلوگرم را دارد.
آسانسور مخصوص حمل بار
این نوع از آسانسورها تنها برای حمل بار مناسب نیستند و ایمنی کافی برای حمل مسافرین را ندارند. از آسانسورهای مخصوص حمل بار در کارگاه های ساختمانی در حال ساخت برای حمل و نقل مصالح، دستگاه و ابزار استفاده می شود.
آسانسور باربر برج ها
در آسانسورهای باربر برج ها تمامی موارد مربوط به ایمنی آسانسورهای مسافربری رعایت شده است. تنها به دلیل ظاهر داخلی کابین برای حمل بار از آن استفاده می شود.
آسانسور ویلچربر
آسانسور ویلچر بر مناسب جابه جایی افراد با ویلچر تا وزن 150 کیلوگرم است. بالابر ویلچر در کنار پله های ورودی منازل، بیمارستان ها، مراکز درمانی، مراکز تجاری، خودروهای ون، مراکز عمومی، ادارات و … نصب می شود.
مزایای آسانسور ویلچربر
- آسانسورهای ویلچربر بدون نیاز به فضاهای زیاد قابل نصب هستند.
- امکان استفاده از برق تک فاز
- حداقل میزان عملیات تخریب در هنگام نصب آسانسور ویلچربر
- ساخت و نصب بالابر ویلچر در کمترین زمان ممکن انجام می شود.
- نیاز به حداقل سرویس و نگهداری و تعمیرات
مشخصات فنی آسانسور ویلچربر
- کورس حرکتی آسانسور ویلچربر50 الی 300 سانتی متر است.
- سرعت آسانسور ویلچربر 16 سانتی متر بر ثانیه است.
- حداکثر ظرفیت بابری 150 کیلوگرم است.
- عمق چاله20 سانتی متر است.
- اورهد 200 الی 260 سانتی متر است.
آسانسور بیمارستانی یا بیمار بر یا برانکارد بر
یکی دیگر از انواع آسانسورها، آسانسورهای بیمارستانی هستند که در مراکز درمانی، کلینیک ها و بیمارستان ها از آن استفاده می شود و انجام امور را برای پرسنل و بیماران آسان تر کرده است.
آسانسور بیمارستان تفاوت هایی با آسانسور مسافر بری دارد برای مثال: دکمه های کابین آسانسورهای بیمارستانی نسبت به سایر آسانسورها کمتر بوده و درب آن نیز پهن تر است. اندازه آسانسور بیمارستانی باید طوری باشد که حداقل یک برانکارد به همراه یک نفر در آن به راحتی جای گیرد.
کابین آسانسور بیمارستانی می بایست از نظر بهداشتی کاملا استرلیزه باشد. در طراحی داخلی کابین آسانسور بیمارستان از ضد زنگ استفاده می شود و روشنایی آن در حدی است که موجب آزار و اذیت بیمار نشود. همچنین در آسانسورهای بیمارستانی باید اقدامات لازم در مواقع قطعی برق نیز صورت گیرد.
سرعت آسانسور بیمارستانی
ظرفیت آسانسورهای بیماربر بین 1600 تا 2000 کیلوگرم است و سرعت اینگونه از آسانسورها در انواع مختلف نیز متفاوت است و از 40/0 تا 30 متر بر ثانیه است.
سرعت حرکت، باز و بسته شدن درب آسانسور و سنسورهای آسانسور مناسب با نیازهای مراکز درمانی در نظر گرفته می شود، به طوری که هنگام باز و بسته شدن درب، قابلیت ورود و خروج کاملا ایمن بیماران و پرسنل مراکز درمانی وجود داشته باشد.
مزایای آسانسور بیمارستانی
- کارکرد با برق سه فاز
- دارای حرکتی آرام و بدون صدا
- آسانسورهای بیمارستانی مصرف برق کمی دارند و در زمان قطعی برق نیز به فعالیت خود ادامه می دهند.
- آسانسورهای بیمارستانی دارای بدنه فلزی و مقاوم می باشند.
- آسانسورهای بیمارستانی به عنوان نیمه اتوماتیک، تمام اتوماتیک و هیدرولیک هستند.
- آسانسورهای بیمارستانی دارای سیستم هایی هستند که در زمان وقوع موقعیت آلودگی الکترومغناطیسی از آن جلوگیری می کنند و سلامت بیماران و سایر افراد را تامین می کند.
- گودال آسانسور بیمارستانی ضد آب می باشد و از بروز رطوبت جلوگیری می کند.
- آسانسور بیمارستانی مجهز به دکمه هایی برای باز ماندن طولانی مدت درب آسانسور است.
- آسانسورهای بیمارستانی اصولا دارای دو درب هستند.
انواع آسانسور بیمارستانی
در مراکز درمانی انواع مختلفی از آسانسورهای استفاده می شوند. آسانسورهای معمولی که برای جابه جایی همراهان بیمار و سایر افراد استفاده می شود که باز هم تفاوت هایی با آسانسورهایی که در زندگی روزمره از آنها استفاده می شود دارند، از جمله این تفاوت ها بزرگی کابین آنها است. انواع آسانسور بیمارستانی عبارتند از:
- آسانسور تخت بر یکی از انواع آسانسور بیمارستانی است که از آن برای جابه جایی راحت و ایمن بیماران بر روی تخت یا بیماران روی ویلچر استفاده می شود. کابین آسانسورهای تخت بر به گونه ای طراحی شده اند که بیمار هیچ گونه لرزش یا صدایی را احساس نمی کند. البته سرعت آسانسور تخت بر باید کمی پایین باشد تا بیمار بدون هیچ گونه لرزش یا تکانی جابه جا شود. آسانسورهای تخت برق مصرف انرژی و برق بسیار کمی دارند و این آسانسورها حتی در زمان قطعی برق نیز به فعالیت خود ادامه می دهند.
- نوع دیگر آسانسورهای بیمارستانی، آسانسور برانکارد بر است و اندازه و ابعاد آنها از نوع آسانسورهای تخت بر کوچکتر است.
آسانسور خدماتی
آسانسورهای خدماتی یا مون شارژها به آسانسورهایی گفته می شود که در ساختمان ها وظیفه حمل غذا، کالا، دارو و …. را بر عهده دارند. آسانسورهای خدماتی معمولا از نوع هیدرولیکی یا کششی هستند و مساحت آنها نباید از 1 متر مربع بیشتر باشد. آسانسورهای خدماتی قابلیت حمل افراد را ندارند و برای ساختمان ها با کاربری های مختلف مانند بیمارستان ها، هتل ها، فروشگاه ها، ادارات و … طراحی شده اند.
ویژگی آسانسور خدماتی
- ظرفیت بار حداکثر 50 تن
- ارتفاع بالابر تا 15 متر
- جعبه کنترل در هر طبقه
کاربرد آسانسور خدماتی
- رستوران
- آشپزخانه
- سلف سرویس
- بیمارستان
- دانشگاه
- صنایع غذایی، شیمیایی، دارویی و بهداشتی
آسانسور گیرلس
یکی دیگر از انواع آسانسورها، آسانسور گیرلس است که موتور آنها بدون گیربکس است و به آن موتور گیرلس گفته می شود. موتور آسانسور گیرلس به نسبت موتور آسانسور گیربکس مزایای بیشتری دارد به همین دلیل در بسیاری از پروژه های مهم از آسانسورهای گیرلس استفاده می شود.
از آنجا که این نوع از آسانسورها بازدهی و راندمان بیشتری به نسبت آسانسورهای هیدرولیک و آسانسورهای گیربکس دارند، از آنها در اکثر پروژه های مهم استفاده می شود. همچنین به دلیل اینکه اندازه موتورهای گیرلس به نسبت موتورها گیربکس کوچک تر است، بنابراین فضای کمتری را اشغال می کنند و طبیعتا این موضوع در اندازه نهایی موتورخانه نیز تاثیرگذار است.
همچنین موتورهای گیرلس به نسبت موتورهای گیربکس دار به خدمات تعمیر و نگهداری کمتری نیاز دارند، بنابراین در بلند مدت می تواند از نظر اقتصادی به صرفه باشد.
اجزای آسانسور گیرلس
اجزای موتورهای گیرلس شامل ترمز، یاتاقان، انکودر، فلانژ، جعبه ترمینال بدنه موتور، محافظ خروج سیم بکسل ها، جعبه ترمینال بدنه موتور، براکت، روتور به همراه مگنت ها، شفت، فلکه کششی، ورقه استاتور به همراه سیم پیچی و … است.
مزایای آسانسور گیرلس
- به دلیل حذف گیربکس در موتورهای گیرلس آسانسور، راندمان بهتری به نسبت موتورهای گیربکس دار دارد و همچنین لرزش و صدایی در کابین این آسانسورها مشاهده نمی شود.
- در ساختمان هایی که امکان ایجاد موتورخانه با ابعاد بزرگ وجود ندارد می توان از آسانسورهای گیرلس بهره برد، چرا که موتورهای گیرلس ابعاد و وزن بسیار کمی دارند و فضای کوچکی را در موتور خانه آسانسور اشغال می کنند.
- استهلاک کم موتورهای گیرلس به نسبت موتورهای گیربکس دار و عدم نیاز به سرویس و تعمیرات پرهزینه.
- قابلیت استفاده از این موتورها در سرعت های بسیار بالا و مناسب برای ساختمان ها بسیار مرتفع.
آسانسور ام ار ال یا MRL
آسانسورهای ام آر ال جزء جدیدترین و پیشرفته ترین آسانسورها هستند که بیش از ده سال از عرضه آنها می گذرد. آسانسور MRL یا آسانسور روملس جایگزین بسیار مناسبی برای آسانسورهای قدیمی و سنتی است.
آسانسورهای ام آر ال، آسانسور بدون موتور خانه Machine Room Less هستند که موتور آنها بسیار کوچک و قدرتمند است که فضای بسیار کمی را اشغال می کند، در حالی که آسانسورهای قدیمی به یک اتاق 10 الی 12 متری برای نصب موتور گیربکس، تابلو فرمان و گاورنر نیاز داشتند.
مزایای آسانسور ام ار ال یا MRL
- بدون نیاز به موتورخانه
- نصب سریع آسانسورهای روملس
- سازگاری با محیط زیست
- کم حجم بودن موتور و قطعات آسانسورهای روملس
- کاهش هزینه های مربوط به ساخت و ساز ساختمان
- سرویس و تعمیر راحت آسانسورهای MRL
- دسترسی آسان به تجهیزات برای نصابان آسانسور
- کاهش هزینه تعویض مداوم لنت ترمز آسانسور
- موتور آسانسورهای ام آر ال از نوع گیرلس (بدون گیربکس) است به همین دلیل حجم بسیار کمتری به نسبت موتورهای گیربکس دارد.
- مناسب برای ساختمان هایی با جابه جایی و ترافیک های بسیار بالا
- حرکت بسیار نرم و ایمن
- با کمترین صدا و لرزش در کابین
استاندارد آسانسورهای بدون موتورخانه MRL
- در آسانسورهای بدون موتور خانه باید یک دریچه به منظور خروج اضطراری در قسمت بالای چاله آسانسور برای ورود و خروج و جهت دسترسی به موتور در هنگام تعمیرات وجود داشته باشد.
- در این نوع از آسانسورها به دلیل عدم وجود اتاقک آسانسور، تابلو فرمان در در جوار بالاترین ایستگاه قرار داده می شود. محل قرارگیری تابلو فرمان انواع آسانسور باید به نحوی باشد دسترسی و دید به چاله و موتور فراهم باشد.
- استانداردهای تعریف شده برای آسانسورهای دارای موتورخانه در رابطه با مسیرهای دسترسی، درب ها، دریچه های ایمنی و فضاهای کاری در نوع بدون موتورخانه نیز صدق می کنند.
- حالت اضطراری در آسانسورهای بدون موتورخانه به منظور خارج کردن مسافران به دو صورت دستی و برقی قابل انجام است.
نصب آسانسور MRL
نصب آسانسورهای بدون موتورخانه روملس کاملا مشابه آسانسورهای دارای موتورخانه است و تنها تفاوتشان این است که به جای آن که موتور روی دال بتنی سکوی اتاق آسانسور قرارا گیرد، بر روی استراکچر متصل به آهنکشی نصب می شود که از لحاظ ایمنی و استحکام هیچ تفاوتی با آسانسورهای دارای موتورخانه ندارد.
آسانسور هتلی
استفاده از بالابر و آسانسور در هتل ها کاربردهای بسیار زیادی دارد که شامل جابه جایی مسافران، غذا، وسایل و … است.
ویژگی آسانسورهای هتلی
- عمق آسانسورهای هتلی اصولا بیشتر از پهنای آنها است که همین امر باعث می شود ظرفیت بیشتری برای جابه جا کردن افراد داشته باشند و همچنین مشکلی برای جابه جایی وسایل پیش نخواهد آمد.
- تمامی دیواره ها به خصوص دیواره های بیرونی باید جنس مناسبی داشته باشند و کاملا مقاوم و مستحکم باشند.
- آسانسورهای هتلی باید دارای گواهی استاندارد آسانسور باشند و همچنین دارای سیستم تهویه مناسب باشند.
- آسانسورهای هتلی معمولا در قسمتی از هتل نصب می شوند که در معرض دید باشند.
مشخصات فنی آسانسور هتلی
انواع آسانسور هتلی در طول شبانه روز بارها مورد استفاده قرار می گیرد. بنابراین برای جلوگیری از خرابی و طول عمر بیشتر باید دارای مشخصات فنی خاصی باشند. استفاده از سیستم ایمنی اتومات تلسکوپی، فن، موتور دو سرعته، وزنه چدنی، داشتن زنگ خطر، داشتن اتوپ بدون انحنا، ضربه گیر مناسب و استاندارد، سیستم کنترل حفاظت، موتور گیربکسی حلزونی با 3 اسب بخار، رله های آی سی برای تشخیص باز و بسته شدن درب، درب ورودی کشویی، قفل آسانسوری و…. نمونه ای از امکاناتی است که باید آسانسورهای هتلی داشته باشند.
آسانسور فروشگاهی
آسانسورهای فروشگاهی از جمله انواع آسانسور است که برای حمل بار و کالا طراحی شده اند، نه جابه جایی افراد. انواع آسانسور فروشگاهی بزرگتر از انواع آسانسور مسافربری است و قابلیت تحمل وزن بیشتری را دارد.
از آسانسورهای فروشگاهی اصولا برای مراکز خرید، انبارها و فروشگاه های بزرگ استفاده می شود. سرعت آسانسورهای فروشگاهی به نسبت آسانسورهای مسافربر کمتر است، اما قدرت جابه جایی بارهای سنگین تر را نیز دارد و دارای مقاومت بسیار بالایی هستند.
ویژگی آسانسورهای فروشگاهی
- طراحی ساده به عنوان بالابرهای هیدرولیک و مجهز به ریل
- نصب و نگهداری راحت
- مجهز به ایستگاه کنترل
- مجهز به کابین مستحکم
- درب های کشویی یا بدون درب
- تحمل بار با ظرفیت 1500 کیلوگرم
مزایای انواع آسانسور فروشگاهی
- این نوع از آسانسورها قابلیت تحمل وزن از 500 تا 1500 کیلوگرم را دارند.
- به دلیل وجود ریل های ضد سقوط در ساخت آسانسورهای فروشگاهی، امکان سقوط افراد به صفر می رسد و این نوع از آسانسوهای ایمنی بسیار بالایی دارند.
- نصب، تعمیر و نگه داری آسان آسانسورهای فروشگاهی
- نصب آسانسور فروشگاهی بسیار سریع انجام می شود.
آسانسور خودرو بر یا ماشین بر
آسانسور خودرو بر (آسانسور ماشین بر) از جمله انواع آسانسور است که از آن برای انتقال خودروها به صورت عمودی در نمایشگاه های خودرو، گاراژها، آپارتمان ها و …. استفاده می شود.
انواع آسانسور خودرو بر شامل آسانسورهای کششی و هیدرولیکی هستند که از نوع هیدرولیکی در ساختمان های تا 3 طبقه استفاده می شود و ظرفیت حمل بار آسانسورهای هیدرولیکی خودرو بر از 2 الی 20 تن است.
ویژگی انواع آسانسورهای خودرو بر
- ظرفیت آسانسورهای ماشین بر به نسبت ماشین ها از 3 الی 7 تن متغیر می باشد.
- درب آسانسورهای ماشین بر به صورت تک درب یا دو درب است که در نوع دو درب 2 عدد پانل شستی داخل کابین به منظور دسترسی راحت راننده به هنگام ورود و خروج نصب می شود. آسانسورهای خودروبر همچنین در انواع درب های اتوماتیک، لولایی و گیوتینی در ابعاد مختلف قابل طراحی هستند.
- در این نوع از آسانسورها به دلیل عمق زیاد که تقریبا بین 5 الی 6 متر است جهت حفظ تعادل کابین از دو جفت ریل استفاده می شود که این ریل ها نقش هدایت گر را دشته و بار وارده کاملا روی جک می افتد. زمانی که ماشین وارد کابین می شود، به خصوص در طبقات بالاتر به دلیل تراکم روغن موجود در شلنگ هیدرولیک و جک باعث ایجاد اختلاف تراز بین کابین و طبقه می شود که این مورد در صورتی که بیش از حد طبیعی باشد تابلو فرمان دستور لول کردن مجدد را به کابین می دهد و همترازی کابین و طبقه به صورت اتوماتیک صورت می گیرد.
- در آسانسورهای ماشین بر کششی سیستم تعلیق به دلیل مهار و حفظ تعادل کابین از نوع دو به یک است. فضای کاری آسانسورهای ماشین بر در نوع کششی و هیدرولیک مشابه یکدیگر است اما در نوع هیدرولیک محدودیت کمتری وجود دارد.
مزایای انواع آسانسور خودرو بر
- امنیت بالا
- حرکت نرم و بدون صدا
- عدم نیاز به موتورخانه در بالا
- فشار کم تر به سازه ساختمان
- صرفه جویی در فضای ساختمان
آسانسور خلاء یا پنوماتیک
آسانسور خلاء یا پنوماتیک از جمله انواع آسانسور است که جزء ارزان ترین آسانسورها نیز می باشد. از آسانسورهای خلاء در ساختمان های 2 الی 4 طبقه استفاده می شود. این آسانسورها از یک سیلندر مدور عمودی صاف از جنس ورق های شفاف یا رنگی پلی کربنات به همراه یک کابین کواکسیال است که حرکت کابین آسانسور پنوماتیکی از طریق مکش و فشار هوا انجام می شود. همچنین نصب آسانسور خلاء نیاز به 1 الی 3 روز زمان دارد.
ویژگی آسانسورهای خلاء
- آسانسورهای پنوماتیکی به سیم، کابل، قاب وزنه و …. احتیاجی ندارند.
- سرویس و نگهداری آسانسور خلاء راحت و بدون هزینه است، که هر چهار سال یکبار نیاز به این کار است.
- آسانسورهای خلاء با استفاده تکنولوژی نوین خود، باعث تحولات عظیمی در صنعت آسانسورهای کوچک و کوتاه مسیر شده اند که این امر قابل ستایش و سازگار با محیط زیست است.
- برای نصب آسانسورهای پنوماتیکی هیچ گونه محدودیت مکانی وجود ندارد.
مزایای آسانسور خلاء
- قابلیت نصب در همه فضاها و مناسب برای ویلچر
- مجهز به کابین شفاف شیشه ای با نمای ۳۶۰ درجه
- کاملا ایمن و پیشرفته
- قابلیت نصب آسانسور پنوماتیک در مدت زمان کوتاه (۱ الی ۳ روز)
- قابلیت نصب در ساختمان های 2 تا 4 طبقه با ظرفیت 1 الی 3 نفر
- امکان راه اندازی با برق تک فاز و سه فاز
- بدون نیاز به موتورخانه
آسانسور مغناطیسی
آسانسورهای مغناطیسی مجهز به یک سیستم فوق العاده هوشمند و کاملا ایمن برای کنترل حرکت، شتاب، سرعت و توقف در طبقه مورد نظر هستند. ترمز آسانسورهای مغناطیسی با ایجاد کمترین تکان و لرزش با استفاده از سیستم نرم افزاری بسیار پیشرفته ای که احتمال خطای آن تقریبا صفر است، کنترل می شود.
این گونه از آسانسورها توانایی حمل بارهای سنگین تا وزن 20000 کیلوگرم را دارند و برای حمل محموله های نظامی و مهمات از آسانسورهای مغناطیسی استفاده می شود؛ به همین دلیل به این نوع از آسانسورها، آسانسورهای تسحیلاتی نیز گفته می شود.
در آسانسورهای مغناطیسی؛ ریل ها و سایر متعلقات متصل شده روی دیواره چاه آسانسور با مغناطیس دائم نقش استاتور موتور و کابین نقش روتور را دارد. زمانی که جریان برق به استاتور متصل می شود، میدان مغناطیسی ایجاد شده و به روتور منتقل می شود. میدان مغناطیسی تشکیل شده در نقاطی قطع و با القای جریان برق به وسیله سیم پیچ های استاتور، سیم پیچ های قرار گرفته شده روی روتور باردار می شوند و کابین شروع به حرکت می کند؛ به همین دلیل در آسانسورهای مغناطیسی قطعاتی مانند کابل فولادی، وزنه تعادل، موتورخانه و … کاربردی نخواهند داشت. میزان امنیت آسانسور مغناطیسی بسیار بالاتر از آسانسورهای معمولی است اما بسیار گران تر از آسانسورهای معمولی نیز هستند.
ویژگی آسانسورهای مغناطسی
- جزء آسانسورهای بسیار ایمن است.
- سرعت بسیار بالایی دارد.
- به دلیل وزن کمی که آسانسورهای مغناطیسی دارند شتاب آنها نیز بسیار بالا است.
- قابلیت حمل بارهای بسیار سنگین تا 20000 کیلوگرم
- به دلیل اینکه آسانسورهای مغناطیسی از قطعات بسیار مستحکم و با کیفیتی ساخته شده اند طول عمر بسیار بالایی نیز دارند.
قطعات آسانسور مغناطیسی
با پیشرفت تکنولوژی ابزارهایی که ساخته می شوند با سایر مدل ها تفاوت هایی دارند، آسانسورهای مغناطیسی نیز از این قاعده مستثنی نیستند این گونه از آسانسورها قطعاتی مانند موتور خانه، کابل فولادی، فلکه چدنی، قرقره، وزنه تعادل و … ندارند و همین امر باعث تفاوت اساسی این مدل از آسانسورها با سایر آسانسورها شده است؛ زیرا این قطعات در سایر آسانسورها نقش اساسی بر عهده دارند.
ایمنی آسانسور مغناطیسی
ایمنی و امنیت حرف اول را در آسانسورهای مغناطیسی می زنند؛ زیرا در این گونه از آسانسورها سیستمی وجود دارد که ضد برخورد و کنترلی است. این گونه از آسانسورها در عین حال که سرعت بسیار بالایی دارند از امنیت بسیار بالایی نیز برخوردار هستند.
مزایای آسانسور مغناطیسی
- سیستم آسانسورهای مغناطیسی بدون نیاز به وزنه تعادل، سیم بکسل و بسیاری قطعات دیگر در درون چاه آسانسور با هر ارتفاعی حرکت می کند.
- سرعت آسانسورهای مغناطیسی با حداکثر ظرفیت اسمی حدود 20mps است.
- سبک وزن بودن این گونه از آسانسورها عامل اصلی افزایش سرعت در آنها است.
- حذف لنت ترمز در آسانسور مغناطیسی
- سیستم ایمنی آسانسور مغناطیسی به دلیل برخورداری از سیستم ضد برخورد و سیستم پیچیده کنترلی از ضریب ایمنی بسیار بالایی برخوردارند.
- آسانسور مغناطیسی یک آسانسور کاملا مطمئن و ایمن صنعتی است.
- توسط آسانسورهای مغناطیسی می توان سنگین ترین بارها مانند کامیون را به راحتی جا به جا کرد.
- آسانسورهای مغناطیسی برخلاف سایر انواع آسانسورها نیاز به فضای کمتری دارند و به همین دلیل از آنها می توان در محیط های مسکونی و تجاری به عنوان آسانسورهای مسافربر نیز استفاده نمود.
آسانسور خورشیدی
آسانسورهای خورشیدی جزء انواع آسانسور است که منبع انرژی آن خورشید است. استفاده از انواع آسانسور خورشیدی در اماکنی که میزان تردد بسیار بالا است باعث کاهش مصرف انرژی و طبیعتا کاهش هزینه برق خواهد بود.
اولین آسانسور خورشیدی توسط یک شرکت یونانی طراحی شد و در سال 2011 میلادی در نمایشگاه بین المللی تسالونیکی ارائه شد، این آسانسور با هدف استفاده در اماکن کوچک مانند منازل مسکونی طراحی شده بود.
نصب آسانسور خورشیدی
در گام اول از نصب آسانسور خورشیدی نیاز است که نصب ریل و شاسی ها، نصب ضربه گیرها، سیم کشی آسانسور، آهن کشی چاهک آسانسور، نصب قفل های در آسانسور، نصب درب کابین و نصب شاسی داخل کابین انجام شود.
در گام دوم از نصب آسانسور خورشیدی، نیاز است که موتور آسانسور و پنل های خورشیدی نصب شوند. استفاده از پنل های خورشیدی به منظور تامین برق آسانسور، نیازمند موتورهایی با ولتاز پایین است که موتورهای گیرلس ولتاژ پایین با قابلیت اتصال به برق تک فاز 220 ولت خانگی، این امکان را فراهم کرده اند.
مزایای آسانسور خورشیدی
- کاهش مصرف انرژی با استفاده از انرژی خورشیدی
- عدم نیاز به خنک کننده یا فن
- کاهش هزینه های تعمیر و نگهداری به دلیل عدم استفاده از موتور گیربکس
- حرکت نرم و بدون صدا
- ایمنی بالا
- بدون نیاز به موتورخانه
- قابلیت استفاده در هنگام قطعی برق
- کاهش هزینه اولیه و فضای مورد نیاز به دلیل حذف ژنراتور
آسانسور پاناروما یا شیشه ای
یکی از شیک ترین انواع آسانسورها، آسانسورهای پاناروما یا همان شیشه ای هستند که علاوه بر اینکه برای جابجایی افراد و اشیا از آن استفاده می شود، بلکه امروزه یکی از پوئن های مثبت برای دکوراسیون داخلی ساختمان ها به شمار می آیند.
در طراحی آسانسور پاناروما یک یا چند طرف کابین تماما شیشه است و مسافران می توانند کاملا نمای بیرونی ساختمان را ببینند.
بیشترین کاربرد آسانسور پاناروما
ویژگی انواع آسانسور پاناروما عبارتند از:
- اولا: مانند هر آسانسوری وسیله ای برای حمل و نقل است.
- دوما: زیبایی آنها که باعث شده امروزه در اکثر ساختمان های مدرن از آن استفاده شود.
- سوما: به دلیل شیشه ای بودن این آسانسورها، امکان مشاهده نمای بیرونی برای مسافران وجود دارد.
با توجه به این ویژگی های آسانسور شیشه ای، بهترین کاربرد این نوع از آسانسورها در مراکز تجاری، مراکز خرید، مراکز توریستی و آپارتمان های لوکس است. اما بسیاری از سازنده ها برای خانه های دوبلکس نیز از آسانسورهای پاناروما استفاده می کنند که زیبایی این منازل را دو چندان می کند.