دانستنی های آسانسور

سرعت آسانسور چقدر است؟ و عوامل تاثیر گذار در آن

سرعت آسانسور

یکی از مهم ترین نشانه های یک آسانسور استاندارد، داشتن سرعت مجاز آن آسانسور است. ما در این مطلب قصد داریم به اینکه انواع سرعت آسانسور چقدر است بپردازیم، با ما همراه باشید. امروزه آسانسور به یکی از اجزای لاینفک ساختمان ها تبدیل شده است. انواع مختلفی از آسانسورها باتوجه به نوع کاربری و درخواست مشتریان در بازار موجود است. از جمله ویژگی های مهم یک آسانسور، سرعت آن است که هر کدام از انواع آسانسورها سرعت متفاوتی دارند. سرعت آسانسورها؛ کند؛ متوسط و بسیار تند است که از آسانسورهای پرسرعت اصولا در آسمان خراش ها استفاده می شود و قابل استفاده در هر ساختمانی نیست.

چه عواملی و قطعاتی در سرعت آسانسور موثر هستند؟

یکی از مهم ترین نکاتی که در هنگام طراحی و ساخت آسانسور می بایست به آن توجه ویژه شود، امنیت و ایمنی آسانسور است. این مورد به خصوص در آسانسورهای سریع باید با وسواس بیشتری انجام شود. سرعت آسانسورها پس از اینکه شروع به حرکت می کنند، به تدریج افزایش پیدا می کند و این افزایش تدریجی سرعت آسانسور به این دلیل است که مسافران تکانه ها و لرزش های کابین را زیاد حس نکنند و به آنها شوک وارد نشود.

قطعاتی که در سرعت آسانسور موثر هستند شامل:

  1. موتور آسانسور
  2. تابلو فرمان آسانسور
  3. پاراشوت آسانسور
  4. ریل آسانسور
  5. گاورنر آسانسور
  6. کفشک آسانسور

حداقل سرعت مجاز آسانسور مسافربر باید چقدر باشد؟

طبق دستور العمل ها و استانداردهای اعلام شده، حداقل سرعت مجاز آسانسورها با توجه به ارتفاع ساختمان از کف طبقه زیرین تا کف طبقه بالایی در ساختمان های 8 طبقه 0.6 متر بر ثانیه، در ساختمان های 9 طبقه 1 متر بر ثانیه، در ساختمانی 13 الی 20 طبقه 1/6 متر بر ثانیه، در ساختمان های 21 الی 25 طبقه 2 متر بر ثانیه و در ساختمان های 26 الی 30 طبقه 2.5 متر بر ثانیه است.

چه عواملی بر سرعت آسانسور تاثیر گذارند؟

از جمله عواملی که بر سرعت آسانسور تاثیرگذارند می توان به موتور آسانسور، سیستم کنترل فرمان، گیرلس، ریل ها، پاراشوت و گاورنر اشاره کرد. همچنین از دیگر موارد تاثیرگذار در سرعت آسانسورها می توان به طراحی و ابداع سیستم کنترلی اشاره کرد.

سرعت آسانسور پس از شروع به حرکت به تدریج افزایش پیدا می کند و این افزایش سرعت تدریجی به دلیل جلوگیری از ورود شوک به مسافرین است.

سرعت در آسانسورها چه اهمیتی دارد؟

به دلیل استفاده از آسانسورها در ساختمان های مرتفع و آسمان خراش ها، باعث شده است که توجه بسیاری به سرعت آسانسورها شود.

یکی از پرسرعت ترین آسانسورهای در حال حاضر دنیا، آسانسور هیتاچی است. این آسانسور قابلیت انتقال مسافرین از طبقه همکف به طبقه 95 ام را در مدت زمان 43 ثانیه(حدودا 8 متر در ثانیه) را دارد.

سرعت در آسانسور هیتاچی به قدری بالا است که ممکن است مسافرین آن خون دماغ شوند، هیتاچی به منظور جلوگیری از این مشکلات در سرعت های بالا از سازه ای مقاوم نسبت به گرما و همچنین موتورهای ویژه بهره گرفته است از جمله نکاتی که در طراحی و ساخت آسانسورهای پرسرعت باید به آن توجه شود، چگونگی توقف آنهاست. هیتاچی به این منظور از ترمزهای مقاوم نسبت به حرارت استفاده کرده است.

همچنین در آسانسورهای پرسرعت از فناوری تنظیم فشار هوای کابین استفاده می شود، که همین تکنولوژی مانع از گرفتن گوش مسافرین می شود.

در هنگام ساخت یک آسانسور در مرحله اول، باید برنامه ریزی و سازماندهی مراحل مختلف طراحی و آنالیز شود، این کار به این دلیل انجام می شود که تا محصول مطابق با خواسته مشتری و مکانی که قرار است نصب شود، طراحی شود و همچنین باید طوری طراحی شود که نصابان آسانسور در هنگام نصب آن دچار مشکل نشوند. همچنین یکی از مواردی که در هنگام طراحی و ساخت آسانسور باید به آن توجه شود سرعت آن است.

در واقع سرعت یکی از المان های بسیار مهم در آسانسورهای آسمان خراش ها و ساختمان های مرتفع است و بعد از آن فاکتور امنیت، انجام آزمون و خطا، برای ساخت آسانسورهایی است که نیاز است با سرعت بسیار بالا مسافرین را جابه جا کند.

میزان سرعت در آسانسورهای سریع

همان طور که گفتیم آسانسورهای با سرعت زیاد در ساختمان های مرتفع و آسمان خراش ها استفاده می شود. سرعت بالا در آسانسورهای این نوع ساختمان ها از اتلاف وقت و ترافیک ساختمانی جلوگیری می کند. در آسانسورهای با سرعت زیاد، تعداد قطعات استفاده شده در ساخت آن بیشتر و سنگین تر از آسانسورهای با سرعت کم است.

سرعت در نظر گرفته برای آسانسورهای سریع 4 متر بر ثانیه و بالاتر است. بر اساس استانداردهای اعلام شده هنگامی که سرعت از 3.5 متر بر ثانیه بیشتر شود، باید از طناب های کششی و دستگاه متعادل کننده آسانسور استفاده شود.

تفاوت آسانسورهای دو سرعته و تک سرعته یا 3VF

کنترل سرعت موتورهای متناوب سنکرون و آسنکرون توسط درایو VVVF انجام می شود. منظور از این کنترل سرعت در واقع، دریافت توان الکتریکی از شبکه، تنظیم ولتاژ، تنظیم فرکانس خروجی و در نهایت کنترل و تنظیم سرعت و گشتاور موتور می باشد. داریو 3VF قطعه ای است که در تابلو کنترل آسانسور تعبیه می شود و با تغییرات ولتاژ باعث حرکت نرمی با گشتاوری مناسب برای آسانسور می شود.

آسانسورهای دو سرعته و تک سرعته در نوع طراحی در الکتروموتور و همچنین سیستم کنترل سرعت الکتریکی از یکدیگر متفاوت هستند. با یک الکتروموتور تک سرعته و درایو مناسب میتوان آسانسوری VVVF با حرکتی نرم و گشتاوی مناسب داشت. لازم به ذکر است که آسانسورهای دو سرعته چندین سال است که منسوخ شده اند.

آسانسورهای VVVF  چه مزایایی دارند؟

  • حرکت و توقف این گونه آسانسورها بسیار نرم و با کمترین تکانش و لرزش است.
  • به دلیل جریان مصرفی مناسب، طول عمر الکتروموتور و گیربکس در اینگونه آسانسورها افزایش پیدا می کند.
  • افزایش طول عمر قطعات مکانیکی آسانسور
  • حذف صدای ناشی از لغزش و ترمز آسانسور
  • به دلیل حذف فن در موتورخانه این گونه آسانسورها، هیچ گونه صدای دلخراشی از فن در موتورخانه نخواهید شنید.
  • حذف صدای استارت و دور کند در این گونه آسانسورها
  • کاهش صدای حاصل از ترمز الکترومغناطیسی
  • صرفه جویی در مصرف انرژی
  • امکان راه اندازی موتورهای سنکرون متناوب بدون گیبرکس توسط درایو VVVF
  • اصلاح ضریب قدرت
  • امکان راه اندازی موتورهای با سرعت بیش از 1 متر بر ثانیه

نتیجه

سرعت آسانسورها بستگی به نوع آنها دارد. سرعت در برخی از آسانسورها کند، در برخی دیگر متوسط و در برخی بسیار سریع است. معمولا از آسانسورهای با سرعت زیاد در ساختمان های مرتفع و آسمان خراش ها استفاده می شود.

در گذشته شرکت های تولید موتور امکانات و تجهیزات کافی برای تولید آسانسورهای سریع را نداشتند و تولید موتور تنها محدود به آسانسورهای با سرعت 1.6 متر بر ثانیه بود. اما امروزه خوشبختانه متخصصان موفق به تولید موتورهایی با سرعت بالاتر که شامل سرعت 2 متر بر ثانیه، 2.5 متر بر ثانیه و 3 متر بر ثانیه شده اند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *