موردی که بسیاری از مدیران یا مالکان ساختمان ها به آن توجه نمی کنند، این است که انواع و اقسام آسانسورها برای ساختمان ها بسته به اندازه و نوع بارهایی که آنها حمل می کنند، متفاوت است و کسب آگاهی درباره آن ها بسیار مهم است. برای مثال ساختمان های کوچکتر و با پنج طبقه یا کمتر معمولاً به آسانسور هیدرولیک نیاز دارند در حالیکه ساختمان های بلندتر نیاز به آسانسور کابلی دارند. در صنعت آسانسور، به این موارد “آسانسورهای کششی” می گویند، جهت اطلاع از انواع آسانسور، تفاوت آسانسورهای خدماتی با دیگر اسانسورها ادامه مطلب را با ما همراه باشید.
راهنمای انتخاب نوع آسانسور مورد نیاز شما
از فرایند ساخت و ساز، بخش مهمی به اطمینان از مصالح باکیفیت و مناسب و انتخاب ساختار بر می گردد، بنابراین تکمیل پروژه های ساختمانی ممکن است حتی سال ها طول بکشد زیرا جزئیات زیادی دارند و پرداخت به هر کدام از آن ها زمان بر است.
یکی از مهم ترین مسائلی که باید هنگام ساخت و ساز توجه شود، توجه به نحوه دسترسی افراد به طبقات و جا به جایی رایج در ساختمان ها است. علاوه بر در نظر گرفتن پله ها، وجود آسانسور با توجه به تعداد طبقات یک ساختمان بسیار مهم است.
آسانسور چیست؟
جهت پایین آوردن و بالابردن افراد و کالاها به طبقات زیرین و بالا، از سکویی به نام آسانسور استفاده می شود. در گذشته، داشتن آسانسور برای ساختمان ها اجباری نبود مخصوصا در ساختمان هایی با طبقات کمتر، به همین دلیل، عده ای از افرادی که در املاک سرمایه گذاربودند، از نصب آسانسور خودداری می کردند، زیرا نصب و نگهداری آنها هزینه زیادی به همراه داشت.
انواع آسانسور چیست؟
در حال حاضر آسانسور ها به اتاق ماشین نیازی ندارند اما در زمان های گذشته کنترل آسانسورها از طریق یک ماشین متمرکز انجام می شد.
در گذشته، اکثر آسانسورها باید از طریق یک ماشین متمرکز کنترل می شدند. امروزه آسانسورهایی وجود دارند که نیازی به اتاق ماشین ندارند، زیرا دارای مکانیزم ایمنی داخلی هستند. بر این اساس چهار نوع آسانسور وجود دارد:
- آسانسور mrl یا بدون موتور خانه،
- آسانسور هیدرولیک،
- آسانسور کششی و
- آسانسور خلا
انواع آسانسور بر اساس کاربرد
- آسانسور های مسافری
- آسانسور های حمل بار
- آسانسور های خدماتی
- آسانسور های بدون اتاق ماشین
- آسانسورهای تجاری و مسکونی
- آسانسورهای پنوماتیک
انواع آسانسور بر اساس مکانیسم
- کششی
- هیدرولیکی
توضیحی کوتاه درباره انواع مختلف آسانسور
باتوجه به آنچه در قسمت قبل گفته شد، آسانسورها در مدل های گوناگون برای مصارف مختلفی وجود دارند، در ادامه جزئیاتی درباره این آسانسورها توضیح داده شده است تا به انتخاب نوع آسانسور مورد نظر کمک کننده باشد.
اسانسور کششی
- در بالای شفت و روی چرخ متصل به موتور الکتریکی در آسانسور های کششی طناب هایی وجود دارد که برای جا به جایی کابین مورد استفاده قرار می گیرند.
- این آسانسور ها می تواند حتی سریع تر از آسانسورهای هیدرولیک باشد.
- برای مصارف بلند و متوسط قابل استفاده هستند.
- برای تسهیل کار موتور از وزنه متقابل استفاده می شود که وزن کابین و سرنشینان از بین رفته و جا به جایی راحت تر صورت گیرد.
آسانسور کششی گیربکس دار
- آسانسورهای کششی دنده ای یا گیربکس دار تا حداکثر سرعت 500 فوت در دقیقه می توانند حرکت کنند.
- موتور این آسانسورها طوری ساخته شده است که گیربکس به آن متصل است.
- تا 250 فوت طولانی ترین مسافتی است که می توانند طی کنند.
اسانسور کششی بدون گیربکس
این نوع از آسانسور ها با سرعت 2000 فوت در دقیقه حرکت می کنند که علت آن این است که دنده ای برای تنظیم سرعت ندارند.
آسانسورهای کششی بدون گیر بکس برای آسمان خراش ها مناسب هستند.
2-آسانسور هیدرولیک
- پشتیبانی این آسانسورها از طریق یک پیستون در قسمت پایین است. یک موتور الکتریکی مایع هیدرولیک را به پیستون فشار می دهد و هدف آسانسورهای هیدرولیکی آن است که کابین آسانسور را به سمت بالا فشار دهد.
- از پیستون، حین پایین آمدن آسانسور، مایع هیدرولیک آزاد می شود.
- کاربرد این آسانسور ها اغلب در ساختمان هایی با 2 تا 8 طبق است.
- سرعت حرکت این آسانسور حداکثر 200 فوت است.
انواع آسانسور هیدرولیک
آسانسورهای هیدرولیک انواع گوناگونی دارند مانند: آسانسور هیدرولیک طناب دار، هیدرولیک معمولی و هیدرولیک بدون سوراخ
آسانسور هیدرولیک طناب دار
- جهت افزایش حرکت کابین، از طناب و پیستون استفاده می کند.
- و حداکثر 60 فوت مسافت را می تواند طی کند.
آسانسور هیدرولیک معمولی
- این آسانسورها دارای برشی هستند که امتداد آن در زیر کف گودال است و زمان آغاز پایین آمدن آسانسور، گودال از پیستون جمع شونده حمایت می کند.
- در برخی دیگر از آن ها، ممکن است هنگام سقوط آزاد نیاز به وجود یک سوراخ کم عمق در زیر گودال باشد.
- به صورت تقریبی60 فوت مسافت را می تواند طی کند.
اسانسور هیدرولیک بدون سوراخ
- این آسانسور ها شباهت به آسانسور های معمولی داشته در حالی که نیازی به تراش ثابت یا سوراخ در زیر گودال نداشته و مقرون به صرفه هستند، دلیل اصلی محبوبیت آن ها کمتر بودن هزینه نگهداری آن ها است.
- در پایه گودال، حاوی پیستون های تلسکوپی هستند.
- این آسانسور هیدرولیک بدون سوراخ می تواند تا 50 فوت ارتفاع را به کمک این پیستون طی کند.
- در طرح های از آسانسور که پیستون های غیر تلسکوپی ندارند، تا 20 را می تواند طی کند.
آسانسور پنوماتیک یا خلا (رانده شده بر روی هوا)
- آسانسورهای خلاء که از هیچ سیستم قرقره یا کابلی استفاده نمی کنند در سال 2005 وارد عرصه شدند.
- این آسانسور ها از آلومینیوم و مواد پلی کربنات و لوله ای در خلاء بر اساس قوانین فیزیک کار می کنند.
- در حقیقت هوای موجود در بالا و زیر کابین آسانسور منجربه تسهیل جا به جایی می شود.
- انواع آسانسور خلاء وجود دارد که از یک سرنشین تا سه سرنشین قابل استفاده روی صندلی چرخ دارد.
آسانسور مسافری
آسانسورهای مسافری برای حمل مسافر طراحی شده اند. بزرگترین آسانسورهای مسافری دارای 10000 پوند ظرفیت هستند، اگرچه بیشتر آنها بین 2500 تا 5000 پوند حمل می کنند. برخی از آنها به طور خاص برای قرار دادن برانکارد طراحی شده اند، مانند موارد مورد استفاده در بیمارستان ها. آنها می توانند هیدرولیک یا کششی باشند و همچنین می توانند بدون اتاق ماشین باشند، که در اصل یک نوع آسانسور کششی تخصصی به شمار می روند.
آسانسور حمل بار
آسانسورهای حمل بار سنگین هستند و برای حمل و نقل مواد طراحی شده اند. درهای این آسانسورهای باری به صورت عمودی باز می شوند. بسیاری از آسانسورهای باربری قدیمی دارای درهای چوبی هستند که به صورت دستی باز می شوند. این نوع آسانسورها را می توان به گونه ای طراحی کرد که بتواند 20000 پوند یا بیشتر را در کاربردهای خاص جابجا کند.
آسانسور خدماتی
آسانسورهای خدماتی در واقع آسانسورهای مسافری معمولی هستند که مجهز به کابین و طبقات مفید هستند.. این آسانسورها را اغلب به اشتباه آسانسورهای حمل بار می نامند. رایج ترین نوع آسانسور خدماتی در هتل ها استفاده می شود. شما همیشه می توانید تفاوت بین آسانسورهای خدماتی و آسانسورهای بار را تشخیص دهید، زیرا یک آسانسور باری دارای درهای “دو جداره” است که به صورت عمودی باز می شود در حالی که درهای آسانسور های خدماتی به صورت افقی باز می شوند و اغلب از آسانسور های مسافری بزرگتر هستند تا جایی که برای وسایل اضافی مانند واگن برقی برای نظافت کارکنان یک هتل یا تخت های بیمارستانی ایجاد کنند.
موارد نادری وجود دارد که آسانسورهای خدماتی را می توان برای بارگیری کالاها طبقه بندی کرد. علاوه بر این مردم از آسانسور خدماتی برای حرکت بین طبقات در کارهای روزمره خود استفاده می کنند، در حالی که می توانند از این آسانسورها برای حمل بارهای کوچکتر مانند لوازم استفاده کنند .همچنین ممکن است در ساختمان های آپارتمانی مورد استفاده قرار گیرد تا افراد بتوانند مبلمان و وسایل خود را با استفاده از آنها جابه جا کنند. آسانسورهای خدماتی انجام عملیات ساختمان را بدون ایجاد مزاحمت برای مستاجران یا مهمانان آسان می کنند.
آسانسور بدون اتاق ماشین
یکی از جدیدترین نوآوری ها در عرصه آسانسورها، آسانسورهای MRL یا آسانسورهای بدون اتاق ماشین است. اغلب آسانسورهای MRL در واقع آسانسورهای مسافری با کشش کابلی هستند. آنها از یک ماشین و موتور کوچک در بالای شافت آسانسور برای جابجایی واحد با کابل استفاده می کنند. با حذف اتاق ماشین مورد نیاز اکثر آسانسورها، می توانید به کارایی بیشتری در برنامه ریزی فضا دست پیدا کرد. به دلیل ماهیت جمع و جور، آسانسورهای MRL باید در برنامه هایی با وزن 20 طبقه یا کمتر و 5000 پوند یا کمتر استفاده شوند. آسانسورهای MRL را می توان به عنوان آسانسورهای مسافری یا حمل و نقل طبقه بندی کرد.
آسانسور آشپزخانه ای یا غذا بر
یک آسانسور حمل و نقل کوچک است. اغلب برای حمل غذا در رستوران ها استفاده می شود. با این حال، آنها را می توان در ساختمانهای عمومی، خصوصی و تجاری یافت.
آسانسورهای پنوماتیک
آسانسورهای پنوماتیک با فشار هوا در داخل شافت بالا و پایین می آیند .اختلاف فشار هوا بین ناحیه فوق و زیر کابین آسانسور ایجاد می شود. این باعث ایجاد خلاء می شود که آسانسورها را با فیزیک هوا منتقل می کند. آسانسور توسط توربین ها یا پمپ خلاء کار می کند که آسانسور را به سمت بالا می کشد و فشار را آزاد می کند تا آسانسور پایین بیاید. آسانسورهای پنوماتیک با طراحی جمع و جور و مناسب برای کاربردهای آسانسور مسکونی هستند. برای نصب آسانسورهای پنوماتیک نیازی به روش بالابر یا گودال نیست.
طبقه بندی باربری آسانسور
بارگیری کلاس: A اکثر سیستم های آسانسورهای مسافری و آسانسورهای باربری از استاندارد به عنوان کلاس A یا “بارگیری عمومی بار” ساخته شده اند. مقدار واقعی بار یک تکه ای که به آسانسور منتقل می شود یا از آن خارج می شود نمی تواند از 25٪ ظرفیت اعلام شده سیستم آسانسور بیشتر باشد.
بارگیری کلاس :B آسانسورهای باری که فقط برای حمل وسایل نقلیه موتوری، تا ظرفیت اعلام شده سیستم آسانسور در نظر گرفته شده اند.
بارگیری کلاس: C
- بارگیری کلاس:C1 بارگیری و تخلیه کامیون صنعتی سیستم آسانسور وزن ترکیبی کامیون صنعتی و بار نمی تواند از ظرفیت اعلام شده آسانسور تجاوز کند. دستگاه بارگیری می تواند در حین کار روی آسانسور باقی بماند.
- بارگیری کلاس:C2 امکان بارگیری سکو در 150٪ ظرفیت اعلام شده آسانسور را فراهم می سازد. در بیشتر موارد، این اجازه را می دهد تا یک بار، یک تکه برابر با ظرفیت آسانسور با یک لیفتراک یا بالابر موتور دار به سکوی آسانسور بارگیری شود.
- بارگیری کلاس:C3 امکان بارگذاری با غلظت سنگین را می دهد که در آن بار استاتیک در حین بارگیری و تخلیه از بار نامی تجاوز نمی کند. وزن ترکیبی بار و تجهیزات نباید بیش از ظرفیت اعلام شده سیستم آسانسور باشد. آسانسور کلاس C3 اغلب برای تحمل بارهای تک قطعه برابر با ظرفیت آسانسور تعیین شده است.
تفاوت های اساسی بین آسانسورهای باربری و خدماتی
- آسانسورهای باربری برای حمل بارهای بزرگ از 2300 تا 4500 کیلوگرم ساخته شده اند، اما جهت جا به جایی بارهای کوچکتر مانند تخت های بیمارستانی از آسانسورهای خدماتی استفاده می کنند.
- در حالی که آسانسورهای خدماتی لوازم و مردم را حمل می کنند، آسانسورهای حمل و نقل کاملاً برای حمل کالا همراه با لوازم و تجهیزات مورد نیاز برای بارگیری و تخلیه آن کالا طراحی شده اند.
- نتیجه
- بنابراین آسانسور خدماتی در بسیاری از ساختمان های تجاری یافت می شود و برای حمل و نقل کالا از طریق ساختمان ها توسط کارکنان در نظر گرفته شده است، مانند کارکنان خانه داری که چرخ دستی های نظافت را در یک هتل جابجا می کنند.آسانسورهای خدماتی نیز در بیمارستان ها برای جابجایی بیماران روی برانکارد یا تخت بیمارستان استفاده می شود.
نکات مفید قبل از نصب آسانسور خدماتی
- باید درباره پویایی ساختمان قبل از نصب آسانسور اطلاعات کسب کنید، اینکه ساختمان تجاری است یا مسکونی؟ و یا کدام نوع از آسانسور برای ساختمان می تواند مناسب و به صرفه باشد؟
- باتوجه به آسانسور مورد نیاز برای سازه شما چه میزان باید هزینه در نظر بگیرید؟
- علاوه بر راحتی و سهولتی که وجود آسانسور منجربه آن می شود، می تواند یک سرمایه گذاری گران قیمت نیز باشد.
- معمولاً شرکت های آسانسور توصیه می کنند که مشتریان آنها حداقل هر ماه یکبار به واحدهای خود سرویس دهند تا از بسیاری مشکلات و خطرات پیشگیری کنند.
- شرکت ها در کنار نگهداری ماهانه، بهتر است یک سرویس بازرسی و تعمیر ایمنی را به صورت سالانه انجام دهند.